آموزش عکاسی, آموزش فیلمبرداری, کارگردانی, وبلاگ

14 نکته در آموزش فیلمبرداری

14 نکته در آموزش فیلمبرداری

در این مقاله قصد داریم 14 نکته در آموزش فیلمبرداری را به شما آموزش دهیم. 14 نکته ی کاملا ضروری و لازم در فیلم برداری.

برای ساخت یک فیلم یا ویدئوی حرفه ای، لازم نیست حتما تجهیزات گران قیمت فیلمبرداری خریداری کنید شما می توانید تنها با رعایت کردن نکاتی مهم و تمرین و تلاش یک فیلمبردار خوب باشید. چه بخواهبد یک فیلمبردار حرفه ای باشید و چه یک فیلمبردار ساده که تنها می خواهد برای صفحه اجتماعی خود فیلم تهیه کند، مطالب این مقاله به دردتان میخورد.

نکات و تکنیک هایی در فیلمبرداری

1- تجهیزات و وسایل فیلمبرداری را تهیه کنید

خوشبختانه در عصر حاضر گوشی های هوشمند دارای دوربین های خوبی هستند و به عنوان یک فیلمبردار مبتدی می توانید از دوربین گوشی همراهتان شروع کنید. شما حتی می توانید به وسیله دوربین گوشی خود فیلم های خیلی حرفه ای بگیرید، ااما باید نکات زیر را رعایت کنید.

  • از دوربین عقب استفاده کنید چون کیفیت بیشتری دارد.
  • از حالت افقی گوشی برای فیلمبرداری استفاده کنید.
  • می توانید از گزینه شبکه همپوشانی (overlay grid) در گوشی تان برای تراز نگه داشتن گوشی استفاده کنید.

اگر برای خرید یک نگه دارنده گوشی بودجه دارید، پیشنهاد می کنیم که آن را تهیه کنید، همچنین یک میکروفون خارجی برای دریافت صدای بهتر و یک سه‌پایه ویدیویی نیز خریداری کنید.

14 نکته در آموزش فیلمبرداری

2- برای فیملی  که می خواهید بگیرید برنامه ریزی کنید!

اگر قصد ساخت یک فیلم تبلیغاتی تجاری یا یک فیلم کوتاه و یا یک موزسک ویدئو دارید برای انجام یک برنامه ریزی خوب شما آزادی عمل بیشتری دارید. قبل از شروع کار مشخص کنید که  از چه صحنه هایی می خواهید فیلم بگیرید و ترتیب و چیدمان آنها را برای خودتان تعیین کنید.

برنامه ریزی به شما کمک می کند تا نتیجه و فیلم نهایی خود را تجسم کنید و برای فیلم برداری کارتان راحت تر می شود.

چند نکته مفید برای فیلمبرداری عروسی:

  • حتما از جدول زمانی کل مراسم عروسی باخبر باشید و جزئیات تمام جشن از پذیرایی گرفته تا زمان شروع و اتمام آن را مثل کف دستتان بلد باشید.
  • برای خودتان یک لیست شات تهیه کنید. این لیست باید شامل فیلمبرداری از صحنه هایی مثل اولین بوسه عروس و داماد، بریدن کیک و سایر لحظات کلیدی باشد که زوج دوست دارند جاودانه شوند.
  • همانطور که برای عکاسی مراسم عروسی استایل و سبک های مختلفی وجود دارد، فیلمبرداری عروسی هم سبک ها و استایل های گوناگونی دارد. سعی کنید حتما از یک سبک استفاده کنید و روی همان ثابت بمانید. موقع انتخاب سبک فیلمبرداری، به مدل جشن توجه کنید و سبکی که از همه مناسبتر است را انتخاب نمایید.

3- سعی کنید نورپردازی خوب داشته باشید

یکی از بزرگترین رازهای فیلمبرداری حرفه ای استفاده از نور مناسب برای فیلم گرفتن است. سعی کنید حتما در طول روند مفهوم سازی در فیلمتان، به نورپردازی توجه ویژه ای داشته باشید. انواع نورهای مورد نیازتان و جای مناسبی که باید قرار بگیرند تا جلوه های مورد نظرتان را به شما بدهند را مشخص کنید. اگر نمی خواهید خیلی در خرج بیفتید و هزینه کنید یا اگر معمولا با نور چراغها و خورشید کار می کنید، به این فکر کنید که چطور می توانید به بهترین شکل از این نورها برای صحنه تان استفاده کنید.

به عنوان مثال، اگر می خواهید صحنه‌ای با ظاهر دراماتیک داشته باشید، باید از نور کمتر و سایه های بیشتر استفاده کنید. از طرف دیگر، هر چه صحنه شما پرنورتر و روشن تر باشد بسته به محل قرارگیری نور در صحنه، احساس شادی و انرژی بیشتری به مخاطب القا می کند.

4- سعی کنید پس زمینه ساده داشته باشید

  • از هر مکانی برای فیلمبرداری استفاده نکنید. سعی کنید پس زمینه ای که برای فیلبرداری استفاده می کنید ساده باشد، شلوغی و به هم ریختگی پس زمینه ی فیلم از دیگر نکات مهم در فیلم برداری است. استفاده از یک پارچه یا کاغذ ساده به عنوان پس زمینه پیشنهاد می شود.
  • از قانون یک سوم (the Rule of Thirds) استفاده نمایید. این قانون به شما می گوید سره سوژه باید مقداری از مرکز کادر بالاتر باشد. بعضی از افراد مبتدی فکر می کنند که سره سوژه باید در مرکز قرار گیرد که این اشتباه است.
  • برای فیلبرداری از مکالمه یا محاصبه دو نفر استفاده از پس زمینه ی ساده و ایجاد در صحنه نکته مهمی است که باید رعایت شود.

14 نکته در آموزش فیلمبرداری

6- دوربین را در جای مناسبی قرار بدهید

اشتباه رایجی که اکثر مبتدیان مرتکب آن می شوند این است که نمی دانند فاصله کانونی لنز و فاصله نسبی دوربین از سوژه چقدر روی ظاهر صحنه شان تاثیر می گذارد. در نماهای کلوز آپ (near-up)، هیچ وقت نباید دوربین را نزدیک سوژه تان قرار بدهید، چون این کار اعوجاج های غیرجذابی در چهره سوژه ایجاد و نشان دادن لبه های صحنه را برایتان سخت می کند. به جای این کار، دوربینتان را کمی دورتر از سوژه بگذارید و با دقت لنز دوربینتان را به سمت آن زوم کنید.

یادتان باشد که زوم کردن را به صورت اپتیکال (با لنز) انجام بدهید نه دیجیتال (زوم کردن روی صفحه نمایش)، چون حالت دوم کیفیت کلیپ های ویدیویی شما را کاهش می دهد و آنها را به شکل پیکسلی در می آورد.

7- از فوکوس دستی استفاده کنید

با اینکه قابلیت فوکوس خودکار دوربین خیلی جاها به درد می خورد و کمک کننده است، ولی ممکن است وقتی سعی می‌کنید سوژه‌تان را در صحنه‌های کم نور قرار دهید. با فوکوس کردن روی آن و خارج شدن خودکار از حالت فوکوس کارتان را خراب کند. اگر با گوشی فیلمبرداری می کنید از قابلیت نوردهی یا فوکوس را خاموش کنید یا اینکه مستقیما روی گزینه فوکوس دستی بزنید تا بتوانید خودتان فوکوس روی سوژه را تنظیم نمایید.

تنظیم دستی فوکوس این امکان را هم به شما می دهد که جلوه های جالبی هم به ویدئوهایتان اضافه کنید؛ مثلا می توانید از رک فوکوس (rack focus) به‌ طور متوالی بر روی اشیاء مختلف فوکوس کنید. این تکنیک به شما امکان تنظیم تغییر وضوح از یک سوژه به سوژه دیگر را می دهد. اگر از فوکوس به درستی استفاده شود، این قابلیت به ابزاری قدرتمند برای جلب توجه بیننده و انتقال مفهوم در روایت داستان فیلم تبدیل خواهد شد.

عکاسی خیابانی چیست؟ برای خواندن این مقاله اینجا کلیک کنید

8- تراز سفیدی (White Balance) را تنظیم کنید

یکی از چالش هایی که خیلی از فیلمبردارها موقع ساخت فیلم با آن روبرو می شوند اصلاح دما و رنگ است. اگر موقع ضبط یک صحنه از دو یا چند دوربین استفاده می کنید، احتمالا متوجه می شوید که دوربین ها دمای رنگ پیش‌فرض متفاوتی دارند. مثلا اگر دو دوربین با مارک های مختلف مثل کانن و سونی دارید و از هر دو برای ضبط یک صحنه استفاده می کنید به چنین مشکلی برخورد خواهید کرد. علاوه بر این ممکن است همه دوربین هایتان از یک برند باشند ولی با این حال رنگ و دمای پیش فرضشان با هم فرق کند.

9- همه صحنه ها را به شکل یکسان نوردهی کنید

مشکل دیگری که ممکن است موقع استفاده از چند دوربین برای فیلمبرداری پیش بیاید این است که صحنه های گرفته شده با دوربین های مختلف از نظر نوردهی با هم فرق می کنند و یک صحنه واحد در یک دوربین تیره تر و در دوربین دیگر روشن تر به نظر می رسد.

اگر تنظیمات مربوط به نوردهی مثل نرخ فریم، میزان ISO و دیافراگم خود را تنظیم نکنید با چنین مشکلی مواجه خواهید شد. به همین دلیل است که لنزهای سینمایی اختصاصی دارای تی استاپ (t-stop) هستند. تی استاپ بر خلاف اف استاپ (f-stop) به جای نمایش مقدار تئوریک دیافراگم، میزان دقیق آن را نشان می دهد.

10- از تکنیک های سینمایی استفاده کنید

یک پروژه ی فیلمبرداری خوب و حرفه ای ترکیبی است از حرکات حرفه ای و زیبای دوربین که توجه بینندگان را بیشتر به خود جلب می کند. اگر قصد ارتقاء مهارت های تصویر برداری خود را دارید به طوری که بیننده خود را جذب کنید باید از تکنیک های خاص فیلمبرداری استفاده نمایید.

11- حواستان باشد دوربین ثابت و بی لرزش باشد

فرقی نمی کند بخواهید دوربین را یکجا بگذارید یا موقع فیلمبرداری به این طرف و آن طرف حرکت کنید، در هر صورت باید مراقب لرزش های ناخواسته در فیلمتان باشید. این لرزش ها جدا از اینکه فیلم شما را شبیه ویدئوهای خانگی می کنند و حرفه ای بودن آن را زیر سوال می برند، می توانند احساس دریازدگی را هم به بیننده انتقال بدهند. کلید موفقیت در تولید یک فیلم حرفه ای نگه داشتن دوربین روی سه پایه و یا هر سطح ثابت دیگری است.

12- شات های گرفته شده تان را برش بدهید

در این مقاله نکته های خوبی حواهید خواند، نکاتی که در هیچ سایتی شاید مشاهده نکیند! یکی دیگر از این نکات این است که شات های خود را بیشتر از 5 ثانیه ثابت نگه دارید. سعی کنید این زمان بیشتر از 10 ثانیه نرود چون باعث می شود توجه بینندگانتان شما به صورت تاثیر گذاری جلب شود.

در همان حالی که 10 ثانیه ثابت و بی حرکت مانده اید سعی کنید از زوم استفاده نکیند. رعایت این نکات به افراد مبتدی کمک می کند تا حرکات دوربین را به حداقل برسانند تا در سکانس های طولانی به مشکل نخورند.

13- موقع فیلمبرداری به ویرایش فکر کنید

این “نکته حرفه ای” خاص به این معناست که هنگام فیلمبرداری باید مثل یک تدوینگر فکر کنید. پس موقع ضبط یک صحنه باید از چندین زاویه فیلم بگیرید. و چند شات زاپاس هم داشته باشید! به این ترتیب وقتی نوبت ادیت و ویرایش فیلم رسید چندین گزینه پیش رو دارید که می توانید بهترینشان را انتخاب کنید.

این کار باعث صرفه جویی در وقت و کم کردن زحمتتان می شود، چون اگر موقع ویرایش متوجه شوید شات آنقدر که می خواهید رضایتبخش نیست. مجبورید دوباره همان صحنه را فیلمبرداری کنید. برای ویرایش فیلم هم از یک نرم افزار ویرایش ویدیوی ساده استفاده کنید تا قبل از اینکه سراغ برنامه های ویرایش فیلم پیچیده تر رفتید کاملا به آن عادت کنید و مسلط شوید.

14- در نهایت اینکه از بهترین دوربین برای فیلمبرداری استفاده نمایید

اغلب افراد گمان می کنند برای ساخت یک فیلم حرفه ای حتما باید تجهیزات و دوربین های گران قیمت تهیه کنند. اما این نکته قابل ذکر است که بهترین دوربین برای یک فیلمبردار آماتور یک دوربین حرفه ای نیست! بلکه دوربینی است که می داند چگونه با آن کار کند.

اگر سری به بازار بزنید می بینید که دوربین های DSLR خوبی در بازار وجود دارد که می توانید فیلبرداری خوبی با آن ها داشته باشید.

راهکارها و ایده هایی کاربردی برای عکاسی در خانه

تماس با گروه مانارسانه

شماره تماس: 09192495272

برای ارتباط از طریق واتساپ کلیک کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *